Mikä ihmeen Leijonat puhtaan veden puolesta?

Suomen Lions-liitto ja Suomen yli 20 000 leijonaa toteuttavat vuosina 2018 – 2020 ympäristöministeriön rahoittaman hallituksen kärkihankkeen Leijonat puhtaan veden puolesta. Hankkeessa tehdään yhdessä muun yhteiskunnan kanssa tulevaisuuden vesitekoja sekä synnytetään maailman ensimmäinen vesileijonien verkosto, jossa eri-ikäiset leijonat ja leot haastetaan toimimaan yhdessä maapallomme tulevaisuuden hyväksi.

Projekti on yksi hallituksen kärkihankkeista. Sen suojelijana toimii Lions Clubs Internationalin kansainvälinen presidentti, islantilainen Gudrun Yngvadottir.

Ympäristöministeriön rahoittama Leijonat puhtaan veden puolesta – hanke toteuttaa osaltaan Suomen vesienhoidon ja merenhoidon toimenpideohjelmia, joissa esitetään toimet vesien hyvän tilan saavuttamiseksi. Lisäksi hanke toteuttaa hallituksen Kiertotalouden läpimurto ja puhtaat ratkaisut käyttöön – kärkihanketta.

Järjestämme hankkeessa maailman ensimmäinen aktiviteettikilpailun ja Lions Labin, jossa leijonat etsivät ratkaisuja vesien puhtauden parantamiseksi. Lisäksi järjestämme leijonien ympäristöpäivän ja teemme oppilaitosyhteistyötä.

Hankkeessa edistämme kolmea sisältöteemaa:

• Vesistöjen ja ympäristön lukutaito: kyky tiedostaa puhtaan veden ja ympäristön merkitys
  • Aktiivinen vesistökansalaisuus: kyky toimia puhtaiden vesien puolesta
  • Luonnon monimuotoisuuden säilyminen

Toimimalla puhtaiden vesien puolesta Suomen lionit pääsevät näyttämään pohjoisen leijonavoimansa ja viitoittamaan tietä maailmanlaajuisille vesileijona-aktiviteeteille. Hankkeen tavoitteena on luoda uusia, energisiä yhteistoiminnan malleja, joita voidaan lähteä levittämään kansainvälisesti.

Mikä ihmeen Lions Club?

Lions Clubs International on maailman suurin palvelujärjestö ja sen toiminnan yhtenä maailmanlaajuisena painopisteenä on ympäristö.

Eri puolilla maailmaa toimivat lionit muodostavat maailman suurimman palvelujärjestön, jonka toiminnan ytimessä on oman lähiympäristön hyväksi tehtävä vapaaehtoistyö. Suomessa lionstoiminta tunnetaan muun muassa nuorten, perheiden ja vanhusten tukijana. Ympäristö on yksi järjestön vahvoista kansainvälisistä teemoista.

Lionsklubien muodostamaan yhteisöön kuuluu vuonna 2018 Suomessa 902 ja maailmassa 48 240 lionsklubia. Suomi kuuluu maailman aktiivisimpiin lionsmaihin. Suomi on maailman 13. ja Euroopan neljänneksi suurin jäsenmaa.

Suomen lionsverkoston työ puhtaiden vesien puolesta ponnistaa yli 20 000 leijonan verkostosta, joka etsii jatkuvasti uusia tapoja palvella omaa lähiympäristöään. Työ lähti liikkeelle kevään 2018 kuvernöörineuvostosta, jonka yhteydessä järjestetty Leijonat ja puhdas Itämeri -seminaari puhalsi tuulta uuden toimintamuodon purjeisiin. Samalla tehtiin historiaa, kun Suomen Lions-liitto ja 13 piiriä liittyivät Itämerihaasteeseen.

Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke tarjoaa leijonille konkreettisen tavan olla haasteessa mukana.

Pienistä puroista iso virta

Suomalaiset ovat ylpeitä puhtaista vesistään. Pienet ja suuret teot rannikolla ja sisämaassa ovat vuosien saatossa puhdistaneet järviä, vähentäneet merien kuormitusta ja tuoneet iloa rantojen asukkaille.

Leijonien vesiteot liittyvät osaksi valtakunnallista vesiensuojelun liikettä, jossa on mukana useita eri tahoja tuottamassa tietoa vesiensuojelusta ja toimimassa sen puolesta.

Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke toimii yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:
Helsingin Kaupunki, Ympäristöpalvelut / Itämerihaaste
John Nurmisen säätiö
Olarin Lukio
Metsähallituksen Luontopalvelut

Lisää hyödyllisiä linkkejä vesiensuojeluun löydät täältä.

Hankkeen ideapankkiin on koottu ajatuksia aktiviteettikilpailun ideoinnin tueksi: mihin teemoihin ideat voisivat liittyä?

Hanketiimi ”myötärannan kiisket”:

Muotoilumaailman moniosaaja Karoliina Vilander, projektipäällikkö
karoliina.vilander@lionstoimisto.fi
/ p. 0440 900 912.

Yhteiskunnallisten innovaatioiden velho Mika Pirttivaara, projekti-idean isä
mika.pirttivaara@lions.fi
/ p. 050 433 5803.

Saunamestari Tiitus Tuohikorpi, projekti-idean isä
tiitus.tuohikorpi@lions.fi
/ p. 0400 615 833.

Hankkeen verkkosivu
Tekstit ja hankkeen viestintä: Viestinnän asiantuntijatoimisto Näkyvä
Ilme ja tekninen toteutus: Studio Pekka Piippo Oy
Etusivun äänitunnus: Alvar Escartin

Lions-liiton toimiston tiimi
Pääsihteeri Maarit Kuikka / p. 040 580 2494.
Viestintäpäällikkö Anna-Kaisa Jansson / p. 050 3077 043.
Taloussihteeri Marja Pakkanen / p. 050 400 4800.

Saapastiimi · Advisory Board*

Annukka Berg, Vationeuvoston kanslia & tutkija SYKE.
Juha Beurling, Kuluttajaliitto, pääsihteeri.
Maija Flinkman, Olarin Lukio, vararehtori.
Erkki Honkala, Suomen Lions‑liitto, edellinen puheenjohtaja.
Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö.
Johanna Karimäki, Kansanedustaja, vihreät.
Teemu Laitinen, Suomen Lions‑liiton nuorisojaosto LEO:n pj.
Aarne Kivioja, Suomen Lions‑liitto, tuleva puheenjohtaja.
Maarit Kuikka, Suomen Lions‑liitto, pääsihteeri
Lotta Ruokanen, Itämerihaaste / Helsingin Kaupunki, Itämerihaasteen koordinaattori.
Mika Pirttivaara, Suomen Lions-liitto, Leijonat puhtaan veden puolesta ‑hankkeen isä.
Marjukka Porvari, John Nurminen Säätiö, Puhdas Itämeri hankkeet, johtaja.
Mikko Tiira, Metsähallituksen Luontopalvelut, kehittämispäällikkö.
Tiitus Tuohikorpi, Suomen Lions‑liitto, Leijonat puhtaan veden puolesta ‑hankkeen isä.
Helena Tuuri, Ulkoministeriö, Itämerisuurlähettiläs.
Pirkko Vihavainen, Suomen Lions‑liitto, puheenjohtaja.

*) Saapasryhmällä on mahdollisuus täydentyä matkan kuluessa. Saapasryhmä on iloinen joukko eri alojen asiantuntijoita, jotka askeltavat yhdessä hanketiimin kanssa auttaen sitä löytämään fiksut ja vaikuttavat polut maaliin