Juha Salonen från Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura SKES ry (Sällskapet för främjande av fisketurism i Finland) presenterar Stickelbackabäcken, som är ett av de mest kända bäckrenoveringsobjekten i Finland. Foto: Henrik Kettunen.

Purokummeja tarvitaan – haaste heitetty leijonille

Puhtaiden ja kalaisien vesien puolesta työskentelevä Vaelluskala ry haastaa leijonat keräämään tietoa purojen tilasta.

Työ tähtää purovesien tilan paranemiseen, mikä on elinehto uhanlaisen taimenen säilymiselle. Taimen lukeutuu vaelluskaloihin, jotka syntyvät virtavesissä, viettävät kasvuvaiheen meressä tai järvessä ja palaavat takaisin synnyinalueelleen lisääntymään. Vaelluskalojen luontainen elinkierto edellyttää kulkumahdollisuutta jokien ja järven tai meren välillä.

Vaelluskalojen suojelemisen lisäksi purojen kunnostaminen on vesiensuojeluteko, kertoo Henrik Kettunen Vaelluskala ry:stä. Yhdistys on parhaillaan käynnistämässä valtakunnallista seurantahanketta, jossa kerätään havaintoja purovesistä.

– Ravinteet tulevat valuma-alueilta, jonka rantaviivasta helposti 80 prosenttia on purovesiä. Niitä on Suomessa vähintään 100 000 kilometriä. Se kuinka suoristettuja ja pilattuja, tai mutkitteleviä ja kunnostettuja ne ovat, vaikuttaa hyvin paljon siihen pysyvätkö ravinteet purovesien rantakasvillisuudessa vai huuhtoutuvatko ne mereen.

Luonnossa liikkujat ja yritykset mukaan

Purojen tila on usein heikko ja myös heikosti tunnettu. Purokummitoiminnalla halutaan siksi kansalaishavaintoja puroista ja niiden ympäristöstä, esimerkiksi veden laadusta, kasveista, hyönteisistä, linnuista ja kaloista. Kartoitustiedon hyödyntämistyö tehdään yhdessä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijoiden kanssa.

Purokummitoiminta sopii kaikille purovesistä ja vaelluskalojen elvyttämisestä kiinnostuneille alan ammattilaisille, harrastajille sekä myös purojen varsien asukkaille. Vaelluskala ry tarjoaa purokummeille koulutuksen.

– Purovesien seurannan voi ymmärtää myös luonnossa tapahtuvan hyötyliikkumisen muotona. Purot ja muut pienet virtavedet ovat hienoja ja arvokkaita luontokohteita, Kettunen kannustaa.

Myös yritysyhteistyölle on purojensuojelussa paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi Vantaan Pakkalanpurolla logistiikkayritys DHL on ollut aktiivinen vesiensuojelutoimija.

– DHL on omana yhteiskuntavastuu-projektinaan kunnostanut Pakkalanpuroa kolmen vuoden ajan yhteistyössä kalamiesten,  Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran ja lähialueen  asukkaiden kanssa, Kettunen kertoo.

“Purovesien seurannan voi nähdä luonnossa tapahtuvan hyötyliikkumisen muotona.”

Henrik Kettunen
Leijona, tartu haasteeseen!

Haluatko mukaan tekemään purojen seurantaa ja tätä kautta vaikuttamaan vesien tilaan? Tai tiedätkö hyvän seuranta- tai elvytyskohteen?

Oman elinympäristönsä tilasta kiinnostunut Lions-klubi muodostaa erinomaisen joukon purokummeja.

Ota yhteyttä: henrik.kettunen@vaelluskala.net p. 050 5949 725

Yhdessä mukaan aktiviteettikilpailuun?

Leijonat puhtaan veden puolesta -hankkeessa on parhaillaan käynnissä aktiviteettikilpailu, joka haastaa leijonat ja leot toimimaan puhtaiden vesien puolesta yhdessä uusien ja vanhojen yhteistyökumppanien kanssa.

Kilpailussa etsimme hyväksi todettuja tai aivan uusia aktiviteetti-ideoita, joilla parannetaan vesien laatua ja ennaltaehkäistään vesien likaantumista.

Ideoita voi jättää 28.3.2019 mennessä kolmessa sarjassa, joista Yllättävien yhteistyökumppanuuksien sarja kutsuu erityisen painokkaasti mukaan leijonien ja kumppaneiden yhteisiä ponnistuksia.

Leijona, inspiroiduitko vaelluskalojen suojelusta tai purojen kunnostamisesta? Löytyykö juuri sinun alueeltasi vesistöjä, joissa lionit, Vaelluskala ry:n vapaaehtoiset ja muut omasta lähiympäristöstään kiinnostuneet voisivat lähteä yhdessä kehittämään tapoja vesiensuojeluun?

Lue lisää ja laadi ideasi mukaan aktiviteettikilpailuun!

Kuva: Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran Juha Salonen esittelee luonnossa liikkujille Helsingin Longinojaa, joka on yksi Suomen tunnetuimmista purokunnostuksen elvyttämiskohteista. Kuvaaja: Henrik Kettunen.