Kumppanuudet pinnalla – leijonien verkostoista virtaa vesiensuojeluun

Kumppanuudet ja yhdessä tekeminen ovat tärkeässä roolissa Leijonat puhtaan veden puolesta -hankkeessa. Kaksi leijonaa ja lionstoiminnan kumppani kertovat, millaisia verkostoja lionien ympäristöteemaisessa työssä poreilee.

Ammattitaito hyötykäyttöön – proviisori tähyää Itämerelle

Tuusulalainen PDG Sanna Siissalo LC Espoo/Citystä kiinnostui vesistöistä ja niiden suojelusta alun perin työnsä kautta. Lääkeaineiden kulkeutumista vesistöihin on tutkittu paljon Apteekkariliitossa, jossa Siissalo työskentelee asiantuntijaproviisorina.

– Olemme Apteekkariliitossa työskennelleet aktiivisesti muun muassa lääkkeiden vastuullisen hävittämisen puolesta. Työni kautta hankittu asiantuntemus tulee hyötykäyttöön myös leijonatoiminnassa. Leijonat puhtaan veden puolesta -hankkeeseen hahmottelen parhaillaan kumppanuuskuvoita muun muassa Apteekkariliiton kanssa, Siissalo kertoo.

Lionseissa Siissalo toimii parhaillaan Itämeren alueen yhteistyöverkoston Baltic Sea Lionsin puheenjohtajana ja Suomen edustajana.

– Baltic Sea Lions on verkosto, joka yhdistää Itämeren alueen leijonat. Olemme verkostossa osallistuneet vuosien varrella monenlaisiin hyväntekeväisyysprojekteihin, mutta nyt omalla puheenjohtajakaudellani haluan aktivoida verkostoa nimenomaan meitä yhdistävän elementin, Itämeren, asialle, Siissalo kertoo.

Sanna Siissalo kannustaa jokaista hyödyntämään lions-toiminnassa omia vahvuuksiaan.

– Mukana niin paljon eri alojen asiantuntijoita omine verkostoineen, että vain mielikuvitus on rajana, kun aletaan miettiä konkreettisia toimenpiteitä vesiensuojelun edistämiseksi. Kannattaa lähteä liikkeelle omista vahvuuksistaan ja tutkia, mitä itse on valmis tekemään yhteisen tavoitteen eteen.

“Työni kautta hankittu asiantuntemus tulee hyötykäyttöön leijonatoiminnassa.”

Sanna Siissalo
Haaste heitetty – yhteistyöllä sadevesipolkua rakentamaan

Piha- ja puistorakentamisen näyttelypuisto Marketanpuisto on haastanut Pohjois-Espoon lionsklubin suunnittelemaan ja toteuttamaan opetuspolkua, joka pureutuu veden kiertokulkuun.

Marketanpuistossa vesi ja vesistöt nähdään olennaisena osana luonnon hyvinvointia. Alueelle on kehitteillä esimerkiksi hulevesikeskus, jossa jaetaan tietoa huleveden, eli sateen ja lumen sulamisen yhteydessä muodostuvan veden, hyödyntämisestä pihassa ja puutarhassa viemäriin ohjaamisen sijaan.

– Puhtaan veden riittävyys ei ole enää itsestäänselvyys, ja haluamme omalla toiminnallamme jakaa tietoa vesiensuojelusta kaikenikäisille kävijöillemme. Nyt meillä on rakenteilla myös opetuspolku, jolla erilaisin opastein ja tehtäväpistein kerromme veden kiertokulusta ja sen hyödyntämisestä luonnossa ja pihoilla. Polkua voivat tulevaisuudessa hyödyntää päiväkoti- ja koululaisryhmät sekä yksittäiset vierailijat, Marketanpuiston toiminnanjohtaja Märta Angervuori kertoo.

Marketanpuisto ja LC Espoo/Pohjoinen ovat tehneet yhteistyötä jo pitkään. – Sadepisaran polku -työnimellä kulkevassa hankkeessamme leijonilla olisi mielestäni paljon annettavaa, sillä järjestössä on monipuolista osaamista eri aloilta. Yhteistyö leijonien kanssa on aina sujunut hyvin, ja yhteistyökumppanina lionsklubi on oikein mieluisa – tekeväthän leijonat niin paljon hyvää yhteiskunnassa, Angervuori sanoo.

“Puhtaan veden riittävyys ei ole enää itsestäänselvyys .”

Märta Angervuori
Oppilaitokset ja järjestöt kumppaneiksi – verkosto rakentuu tekemällä

Rantojen puhtaus ja vastuullinen kuluttaminen ovat teemoina lionsien piirin 107-A kestävän kehityksen toiminnassa. Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla toimiva piiri perusti Turussa 2016 pidetyn vuosikokouksen suunnittelun yhteydessä kestävän kehityksen toimikunnan, jonka puhetta johtaa LC Loimaa Sinikellojen Britta Wiander. Hän on lähtenyt rakentamaan toimintaa verkostopohjalle.

Piirin kestävän kehityksen toiminnan kumppanina on alusta saakka ollut Pidä Saaristo Siistinä ry, saaristo- ja järviluonnon puolesta toimiva kansalaisjärjestö. Piiri on haastanut alueensa klubit talkoisiin rantojen siivoamiseksi Siisti biitsi –ohjelmassa, jota Pidä Saaristo Siistinä ry ylläpitää.

– Toteutuneet talkoot on merkitty valtakunnalliseen talkookarttaan. Rantoja on puhdistunut ja leijonien tekemä työ on samalla saanut näkyvyyttä, Wiander summaa järjestöjen yhteistyötä, joka jatkuu edelleen.

Toinen kumppanuus lähti viriämään piirihallituksen kokouksessa. Turun ammattikorkeakoulun opettajana työskentelevä lion ehdotti koulutusyhteistyötä kestävän kehityksen teemoista, joista hänen kollegoillaan on vahvaa osaamista.  Ehdotus poiki ajatuksen koulutusilloista, joissa teemoina on mm. vastuullinen kuluttaminen.

– Verkosto rakentuu pikkuhiljaa. On tärkeää tehdä vaikuttavaa työtä, joka on ihmisistä samalla myös mukavaa ja innostavaa. Näin saadaan upotettua kestävän kehityksen teemoja klubien toimintaan, Wiander pohtii.

Britta Wiander
Sanna Siissalo (vas), Märta Angervuori ja Britta Wiander.

Aktiviteettikilpailu ja Leijona Lab tekevät ideoista totta

Millainen idea sinun lionsklubissasi tai verkostossa porisee?

Leijonat puhtaan veden puolesta -hankkeen käynnistämä aktiviteettikilpailu etsii aktiviteetti-ideoita, joilla parannetaan vesien laatua ja ennaltaehkäistään vesien likaantumista.

Kisaan ovat tervetulleita niin hyväksi todetut kuin aivan uudetkin aktiviteetti-ideat.

Kilpailu alkoi 1.11.2018. Kilpailuideoita voi jättää 31.3.2019 saakka kolmessa sarjassa: Lionien sarja, kouluyhteistyön sarja ja yllättävien yhteistyökumppanuuksien sarja.

Kilpailun erikoisuutena on Lions Lab, johon parhaat ideat tiimeineen pääsevät osallistumaan. Lions Labissa puhalletaan lisää tuulta purjeisiin asiantuntijoiden avustuksella. Tavoitteena on tehdä yhdessä ideat todeksi.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Teksti: Johanna Lassy-Mäntyvaara ja Marianne Valta sekä hanketiimi
Luontokuva: Karoliina Vilander