Aktiviteetti­kilpailu

Yksi asia on vaikeaa maailmassa ilman puhdasta vettä. Elämä. Ja sen pelastamisessa juuri sinä olet tärkeä.

Siksi haluamme sinut ja tiimisi mukaan lionien aktiviteettikilpailuun, joka haastaa leijonat ja leot mukaan elämänpelastustalkoisiin yhdessä uusien ja vanhojen yhteistyökumppanien sekä koko yhteiskunnan kanssa.

Kilpailussa etsimme hyväksi todettuja tai aivan uusia aktiviteetti-ideoita, joilla parannetaan vesien laatua ja ennaltaehkäistään vesien likaantumista. Parhaat ideat tiimeineen pääsevät mukaan Lions Labiin, jossa puhalletaan lisää tuulta purjeisiin asiantuntijoiden avustuksella. Tavoitteena on tehdä yhdessä ideat todeksi.

Poriseeko mielessäsi idea esimerkiksi tempauksesta, josta muodostuisi oman kyläsi vuotuinen perinne vesiensuojelun edistämiseksi? Tai muhiiko verkostossasi osaamista, joka voitaisiin valjastaa vesiensuojelun tai kansalaisvaikuttamisen käyttöön? Kertoiko isoäitisi suuren viisauden, jolle olisi tässä ajassa käyttöä?

Pullauta ideapatasi kansi auki ja lähde sorvaamaan aktiviteetti-ideaa!

Kilpailu käydään kolmessa sarjassa

1.
Lionien sarja

Mitä me voimme tehdä puhtaiden vesien puolesta omassa lionsklubissamme ja piirissämme tai yhdessä muiden klubien ja piirien kanssa?

2.
Koulu­yhteis­työn sarja

Mitä me voimme tehdä puhtaiden vesien puolesta koulujen ja muiden oppilaitosten kanssa?

3.
Yllättävien yhteistyö­kumppanuuksien sarja

Mitä me voimme tehdä puhtaiden vesien puolesta muiden yhteistyötahojen (kaupungit, yritykset ja muut toimijat) kanssa?

Ota ensimmäiseksi yhteyttä paikalliseen vesiensuojeluyhdistykseen! Näin pääset kartalle siitä, mitä alueellasi on jo tehty tai ollaan tekemässä. Ylitä rohkeasti rajoja. Kaupungeilta ja kunnilta saanet myös haasteita, joihin ei vielä ole löytynyt ratkaisuideoita.

Kilpailu alkaa 1.11.2018 ja kuvaus aktiviteetti-ideasta tulee lähettää viimeistään 31.3.2019 sivun alalaidasta löytyvän lomakkeen kautta.

Jokaisesta sarjasta valitaan parhaat ideat tiimeineen kaksipäiväiseen Lions Labiin, joka järjestetään keväällä 2019. Leirimuotoisessa labissa valmennetaan tiimejä ja jatkokehitetään aktiviteetti-ideoita asiantuntijoiden avulla.

Kaikki aktiviteetti-ideat julkaistaan hankkeen sivuilla.

Kilpailu järjestetään uudelleen syksyllä 2019.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille maapallon tulevaisuudesta ja ympäristön tilasta kiinnostuneille leijonille, leoille ja heidän kumppaneilleen – olitpa sitten veden tai metsän ääressä tai kaupungin kupeessa. Eikä hätää, jos et vielä ole leijona. Kilpailu on avoin kaikille, mutta ehtona on, että kilpailutiimissä on mukana leijonia. Pyydä siis kumppaniksi paikallinen lionsklubi ja lähde mukaan.

Leijonat puhtaiden vesien puolesta -hanke toimii alla mainittujen teemojen edistämiseksi. Aktiviteetti-ideoiden arvioinnissa otetaan huomioon, miten idea edistää yhtä tai useampaa teemaa.

Opi
Ympäristönlukutaito: kyky tiedostaa puhtaan veden merkitys

Toimi
Vesistökansalaisuus: kyky tehdä tekoja puhtaiden vesien puolesta

Rakasta
Halu säilyttää luonnon monimuotoisuus

Kirjoita, kuvaa tai kerro, miten aktiviteetti-idea on levitettävissä ja toteutettavissa Suomessa. Mikä on aktiviteetti-idean laajempi vaikuttavuus? Onko sillä kansainvälistä potentiaalia?

Leijonien vesiteot liittyvät osaksi valtakunnallista vesiensuojelun liikettä, jossa on mukana useita eri tahoja tuottamassa tietoa vesiensuojelusta ja toimimassa sen puolesta.

Leijonat puhtaiden vesien puolesta -hanke toimii yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa:
Helsingin Kaupunki, Ympäristöpalvelut / Itämerihaaste
John Nurmisen säätiö
Olarin Lukio
Metsähallituksen Luontopalvelut

Lisää hyödyllisiä linkkejä vesiensuojeluun löydät täältä.

Hankkeen ideapankkiin on koottu ajatuksia aktiviteettikilpailun ideoinnin tueksi: mihin teemoihin ideat voisivat liittyä?

Hanketiimi ”myötärannan kiisket”:

Muotoilumaailman vesipeto Karoliina Vilander, projektipäällikkö
karoliina.vilander@lionstoimisto.fi
/ p. 0440 900 912.

Yhteiskunnallisten innovaatioiden velho Mika Pirttivaara, projekti-idean isä
mika.pirttivaara@lions.fi
/ p. 050 433 5803.

Saunamestari Tiitus Tuohikorpi, projekti-idean isä
tiitus.tuohikorpi@lions.fi
/ p. 0400 615 833.

Saapastiimi · Advisory Board*

Annukka Berg, Vationeuvoston kanslia & tutkija SYKE.
Juha Beurling, Kuluttajaliitto, pääsihteeri.
Maija Flinkman, Olarin Lukio, vararehtori.
Erkki Honkala, Suomen Lions‑liitto, edellinen puheenjohtaja.
Jenni Jäänheimo, Ympäristöministeriö.
Johanna Karimäki, Kansanedustaja, vihreät.
Teemu Laitinen, Suomen Lions‑liiton nuorisojaosto LEO:n pj.
Aarne Kivioja, Suomen Lions‑liitto, tuleva puheenjohtaja.
Maarit Kuikka, Suomen Lions‑liitto, pääsihteeri / tuleva puheenjohtaja.
Lotta Ruokanen, Itämerihaaste / Helsingin Kaupunki, Itämerihaasteen koordinaattori.
Mika Pirttivaara, Suomen Lions-liitto, Leijonat puhtaan veden puolesta ‑hankkeen isä.
Marjukka Porvari, John Nurminen Säätiö, Puhdas Itämeri hankkeet, johtaja.
Mikko Tiira, Metsähallituksen Luontopalvelut, kehittämispäällikkö.
Tiitus Tuohikorpi, Suomen Lions‑liitto, Leijonat puhtaan veden puolesta ‑hankkeen isä.
Pirkko Vihavainen, Suomen Lions‑liitto, puheenjohtaja.

*) Saapasryhmällä on mahdollisuus täydentyä matkan kuluessa. Saapasryhmä on iloinen joukko eri alojen asiantuntijoita, jotka askeltavat yhdessä hanketiimin kanssa auttaen sitä löytämään fiksut ja vaikuttavat polut maaliin