Aktiviteettikilpailu käynnissä: Järvitaimen ja yritysyhteistyö vauhdittamaan vesiensuojelua

Viesti puhtaiden vesien tärkeydestä on saanut aktiviteetti-idean poreilemaan Sumiaisissa Keski-Suomessa.

Mistä kyse?

Kiertotalous, yritysyhteistyö ja järvitaimen vauhdittavat yhteisvoimin vesiensuojelua Keski-Suomessa.

Keitä mukana?

Idean takana on LC Äänekoski / Helmin presidentti Johanna Arho–Forsblom, joka on valjastamassa harrastuspiirinsä ja paikalliset yritykset mukaan työhön puhtaiden vesien puolesta.

Työssä yhdistyvät Johannan harrastus punonnan parissa, tee- ja kahvipusseihin käytettävän materiaalin uudelleenkäyttö sekä puhtaisiin vesiin liittyvä valistustyö. Projektin yhteistyökumppaniksi on jo lähtenyt jyväskyläläinen Teeleidi, jonka liiketoimintaan kuuluvat teehuone ja teen myynti. Toiseksi yrityskumppaniksi on parhaillaan haussa kahvipaahtimo.

– Puhdas vesi on olennainen osa sekä teen että kahvin valmistamista. Teeleidin yrittäjä on perehtynyt teekulttuuriin Kiinassa ja hänelle puhdas vesi on erityisen tärkeä tekijä, Arho-Forsblom, kertoo.

Teeleidillä on jo suunnitteilla oma teelaatu järvitaimenelle.

Mitä tapahtuu? Mihin vaikutetaan?

Vesiprojektin hahmoksi on valittu järvitaimen, sisävesissä uhanalaiseksi luokiteltu kalalaji, jonka suojelutyöhön aktiviteetissa kerätään varoja. Tee- ja kahvipaketit saavat kylkeensä järvitaimenen sekä tietoa vesiensuojelun tärkeydestä. Osuus paketin hinnasta ohjataan vesiensuojeluun. Yrityksille yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden olla mukana kertomassa puhtaan veden merkityksestä ja tuoda näin esille yhteiskuntavastuutaan.

– Kahvi- ja teepaketin kyljessä viesti menee laajasta suomalaisiin koteihin, Arho-Forsblom suunnittelee.

Kiertotalous liitetään projektiin mukaan punontatöiden myötä. Johanna opettaa punontaa Koskela opistossa ja on aktiivisesti mukana alan harrastusryhmissä. Hän haluaa valjastaa leijonat keräämään talteen vesiaiheiset kahvi- ja teepaketit, joista voi punoa esimerkiksi kasseja, koreja ja tarjoiluastioita.

– Punomalla voi luoda uusia käyttö- ja koriste-esineita materiaalista, jota moni pitää roskana. Tavoitteena on innostaa kierrätykseen, Arho-Forsblom kertoo.

Hän aikoo haastaa myös Postin mukaan ideoimaan tapaa, jolla tee- ja kahvipakettien palauttaminen ja kierrättäminen tehtäisiin helpoksi.

“Kahvi- ja teepaketin kyljessä viesti menee laajasta suomalaisiin koteihin.”

Johanna Arho-Forsblom
Mistä idea sai alkunsa?

Into vesiensuojeluun kumpuaa Johannan omasta luontosuhteesta.

– Asun maalla ja vesistön läheisyydessä. Täällä meillä lapset kasvatetaan veden äärellä ja perheeni harrastaa veneilyä. Puhdas vesi on kaiken keskiössä, Arho-Forsblom kertoo.

Mitä sanoo saapasryhmäläinen?

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling tervehtii aktiviteetti-ideaa ilahtuneena.

– Se osoittaa, miten konkreettisilla käytännön teoilla voidaan vaikuttaa. Esimerkki haastaa ajattelemaan, miten kukin meistä kuluttajana voi hyödyntää tuotteen loppuun saakka pakkausta myöten.

Kiertotalous on tulevaisuuden talous ja siihen siirtyminen on maapallon ja ihmisten elinehto, Beurling muistuttaa. Malli kiertotalouden toteuttamiseen kumpuaa menneiltä sukupolvilta. jotka ovat osanneet hyödyntää tavarat loppuun saakka.

– Kuljetaan menneiden sukupolvien viitoittamalla tiellä hyödyntämällä kaikki materiaali – tuotteen hinnasta riippumatta – loppuun saakka.

Unohdetaan materiaalin rahallinen arvo ja muistetaan, että kaikki materiaali on luonnosta peräisin ja se tulee sinne myös vastuullisesti käytön jälkeen palauttaa.

Juha Beurling on mukana Leijonat puhtaiden vesien puolesta -hankkeen ohjausryhmässä eli saapastiimissä. Se on iloinen joukko eri alojen asiantuntijoita, jotka askeltavat yhdessä hanketiimin kanssa auttaen sitä löytämään fiksut ja vaikuttavat polut maaliin.

Juha Beurling
Aktiviteettikilpailu käynnissä!

Innostuitko?

Leijonat puhtaan veden puolesta -hanke käynnisti marraskuun alussa historian ensimmäisen vesiteemaisen aktiviteettikilpailuun, joka haastaa leijonat ja leot mukaan elämänpelastustalkoisiin yhdessä uusien ja vanhojen yhteistyökumppanien sekä koko yhteiskunnan kanssa.

Kilpailussa etsitään hyväksi todettuja tai aivan uusia aktiviteetti-ideoita, joilla parannetaan vesien laatua ja ennaltaehkäistään vesien likaantumista. Parhaat ideat tiimeineen pääsevät mukaan Lions Labiin, jossa puhalletaan lisää tuulta purjeisiin asiantuntijoiden avustuksella.

Lue lisää ja jätä ideasi 31.3.2019 mennessä.

Kuvitus: Niina Koivusalo ja Pekka Piippo